Országos Vőfély Szövetség

2018-01-17 20:14:02 2017 év végén megalakult egy országos szintű és hírű szervezet az Országos Vőfély Szövetség ezzel a vőfélyek történelmet írtak.

 
A szövetség tagjai hagyományokra építkezve, értékről, minőségről, színvonalról tanúskodó etikai kódexet fogalmaztak meg, melyet magukra nézve kötelező érvényűnek fogadtak el. Felelősséget vállaltak, hogy a vőfély szakma hírnevét öregbítik és mértékadó szervezetként működnek.
 
A vőfély szó a 14. század végétől lelhető fel az írásos emlékeinkben. A Kárpát-medence magyarságára jellemző ez a foglalkozás. A néprajz kutatások megállapították, hogy a vőfély szakmára a szóbeliség és az írásbeliség közötti átmenet jellemző. Talán ez lehetett az oka, hogy ez a kicsit mellőzött szakma túlélt sok-sok régi foglalkozást, hiszen esküvők mindig voltak és mindig lesznek.
 
Elismertséget, szakmai iránymutatást és nem utolsó sorban a néprajzkutatóknak kutatási anyagot a debreceni Vőfély Társaság adott az 1695-től létező irataival. Ez a szervezet az 1900-as évek körül megszűnt, ami azt jelentette, hogy iránymutató szervezet nem létezett több mint száz évig, vagyis napjainkig.
A most megalakult vőfély szövetség tagjai azon munkálkodnak, hogy a hagyományok megőrzésével, és tiszteletben tartásával, azok tanításával, a mai kor igényeinek is megfelelve koordinálják az esküvők szolgáltatóit, és a lakodalom történéseit.
 
Egy pár szóban hadd mutassam be ki is az a nagyvőfély, kisvőfély, napjainkban már csak vőfélyként emlegetett személy, vagy ki a ceremóniamester, és ki a moderátor, hogy is van ez az egész?
Megjegyezném, a szerepköröket a teljesség igénye nélkül, a magyar hagyományainknak megfelelően próbáltam össze szedni, és csak röviden leírni, hogy némi képet kapjatok a személyekről.
 
Ki a nagyvőfély?
Öltözete, megjelenése: népies öltözet, csizma, csizmanadrág, népies ing, fehér vagy akár mintás is, mellény, kalap, és kelléke a fokos, vagy a vőfély bot.
Beszéd stílusa: alap esetben népi rigmusokat, szófordulatokat használ, de lehet elegánsabb, népies mentes is, kisebb tréfás verseket is mondhat. Természetesen az est folyamán pohárköszöntőt, és persze a fogásokhoz, tortához, külön - külön versikéket mond.
Feladatköre, szerepe: A napot minden esetben forgatókönyvbe foglalja, a szolgáltatók munkáját össze fogja, szükség szerint irányítja. A teljes napot levezeti, a vendégvárásoktól, kikérésektől és a búcsúztatóktól kezdve a menyasszony, vagy menyecske tánc végéig. A lakodalom alatt szükség és igény szerint egy - két lakodalmas játékot is levezet. A násznépet koordinálja, irányítja, a történésekről tájékoztatja, és gondoskodik a jó hangulatról. Szinte minden esetben fel kért személy szokott lenni.
 
Ki a kisvőfély?
Itt lép be a hagyományunk, kis vőféllyel már csak a nagyon hagyománykövető családok körében találkozunk. Öltözete, megjelenése beszéd stílusa megegyezik a Nagyvőfélyével.
Feladatköre, szerepe: A lányos háznál kezdődik, kikéri a menyasszonyt, elbúcsúztatja, majd elkíséri a templomhoz, és a szerepe itt be is fejeződik. A kis vőfélyek a hagyomány szerint a lány szűk családi köréből kerültek ki. Természetesen ezen eseményeknél is jelen volt a nagyvőfély. A lakodalom további részében csak szükség szerint segítsége a nagyvőfélynek.
 
Ki a vőfély?
Ma már a lakodalmakban, mint írtam is ritkán fordul elő, hogy a fenti mind két szerepre felkérjenek külön - külön egy - egy személyt. Ezt a két feladatot egy személy látja el, akit egyszerűen vőfélynek nevezünk.
Ma már változtak az igények, és változtak a vőfélyek is. Előfordul, hogy a pár kérésére a vőfély nem teljesen népies öltözetben jelenik meg, vagy nem versel, vagy nem beszél rigmusokban, de a nagyobb történéseknél megszólal, szintén szükség szerint köszöntőket mond, a násznépet énekelteti, szórakoztatja, esetleg a pár életéből fontosabb állomásiról beszél a vendégeknek.
 
Ki a ceremóniamester, vagy röviden cm?
A 2000 es évek elején jelent meg ez a fogalom, és szerepkör az esküvőkön.
Öltözete, megjelenése: elegáns öltözet, szép cipő, elegáns öltöny, vagy szmoking.
Beszéd stílusa: Elegáns, modern, mai kornak megfelelő semmi kép nem népies.
Feladatköre, szerepe: A teljes napot Ő is minden esetben forgatókönyvbe foglalja, a szolgáltatók munkáját össze fogja, szükség szerint irányítja. A lakodalmat levezeti, a násznépet koordinálja, irányítja, a történésekről tájékoztatja. Esetenként egy-egy köszöntőt, vagy verset mond és igény szerint lakodalmas játékot levezet. Megjegyzem, sok ceremóniamester már ezt nem teszi. Szinte minden esetben fel kért személy szokott lenni.
 
Ki a moderátor?
Öltözete, megjelenése: elegáns öltözet, szép cipő, elegáns öltöny, vagy szmoking.
Beszéd stílusa: Elegáns, modern, semmi kép nem népies.
Feladatköre, szerepe: A násznépet koordinálja, irányítja, és a történésekről tájékoztatja.
Szinte minden esetben fel kért személy szokott lenni.
 
 
Most, hogy már tudjátok ki-kicsoda, el tudjátok dönteni, hogy az esküvőtőkre vőfélyt, cm-et, vagy moderátort hívtok segítségül. Amit fogadjatok meg jó tanácsként, ha már minimum egy 50 fős létszámú násznép lesz az esküvőn ahhoz egy ebben a szakmában jártas irányító személyt mindenképp keresettek, és kérjetek fel. Én olyan személyt és stílust választanék, ami a párhoz és a násznéphez közel áll, illetve a lakodalom stílusához, helyszínéhez harmonizál. A személy kiválasztásnál fontos, hogy szépen, érthetően, erőteljesen, de ne üvöltve, kiabálva beszéljen. Természetesen, ha bármit mond, azt ne mappából papírról olvassa. Semmi kép nem ajánlom, a családból választott személy felkérését, ha nem gyakorlott e téren.
 
Üdvözlettel,
 
Bohács Róbert vőfély
az országos vőfély szövetség elnök helyettese

Hungarian Wedding Award 2014

2014-12-29 22:31:30Minden ember életében előfordul, hogy a munkájából adódóan elér eseményeket, eredményeket, elismerést kap, és vesz át, vagy mérföldkövet lép át! Pár soros bejegyzésemben Én most egy ilyen rangos eseményről – számomra mérföldkő átlépésről - szeretnék beszámolni.

2014. november 28. Budapest, Európa Hajó. Itt került megrendezésre a magyar esküvő szakma évzáró rendezvénye és díjkiosztó gálája.

Rendezvényről:
Hungarian Wedding Award 2014. A rendezvényen mindenki részt vehetett, aki jelenleg a magyar esküvői szakma bármely területén tevékenykedik és munkájával hozzájárul a Magyarországon szervezett esküvők sikeréhez. A Hungarian Wedding Award 2014 díj, a magyar esküvő szakma által odaítélt díj volt, mely az esküvő szakmában 14+2 kategóriát tartalmazott. A jelölési időszakban országos szinten az első 6-ba kerültem. Ezt követte a szavazási időszak, ahol már csak a legtöbb három jelölést kapottra lehetett szavazást leadni, kategóriánként egyet. Azt, hogy ki kapta a legtöbb szavazatot, már csak a hajón tudtuk meg.

Magyarországon vőfély kategóriában 2014 évben a díjat Én kaptam meg!

Leírhatatlan érzés volt, mikor a nevemet mondták. Nagyon - nagy büszkeséggel, és még nagyobb alázattal tölt el. Az elmúlt több mint 10 év esküvői munkájának eredménye, gyümölcse. Mindenkinek nagyon - nagyon köszönöm!


Megjelenítve: 1 - 2 | összesen: 2 db)